נגמרו החגים, אבל עדיין חשוב להקדיש זמן איכות עם הקטנטנים ודווקא עכשיו, כשכבר לא כל כך חם – זאת הזדמנות מצוינת ליהנות מפעילות התפתחותית מחוץ לבית, המשלבת בתוכה משחקים חווייתיים עבור הילד וההורה. דוגמה מצוינת לבילוי משותף עם הפעוט שגם תורם להתפתחותו, היא הליכה ומשחק ברגליים יחפות על החול בחוף הים.
הייחודיות שמספק החול בחוף הים טמונה במגוון רחב של גירויים תחושתיים שהוא מציע – חול רך ויבש, חול רטוב וקשה, חול שנכנס בין הבהונות וכיוצא בזה. לא זאת בלבד, אלא שהחול בחוף הים משנה צורה ואפשר לשחק איתו עם האצבעות ואפילו להוסיף צדפים.
ישנה חשיבות אדירה להליכה על משטח משתנה בראשית ההליכה ובשנים הראשונות. הגירוי התחושתי המשתנה תורם משמעותית לביסוס ההליכה, לעיצוב הדריכה על כף הרגל, לתנועתיות הקרסול, לגירוי שיווי המשקל כתוצאה מהמשטח הלא יציב וכמובן לגרייה חושית.
בפעמים הראשונות בחוף הים, ההליכה על החול חדשה עבור הפעוט ועשויה להיות מאתגרת ולכן מומלץ לאחוז בידו ורק אחר כך לשחרר בהדרגה, כשהוא מרגיש בטוח ללכת לבד. נבהיר שבהליכה על חול יבש יש דרגת קושי גבוהה יותר, כיוון שכף הרגל שוקעת והמשטח פחות יציב מאשר חול רטוב ודחוס.
ד"ר חוה שלהב, מייסדת שיטת שלהב, מסבירה שהערך המוסף של פעילות בחוף הים הוא המשחקיות – יש תקשורת, יש משחק ויש הנאה מתוך התנועה. אם אנחנו כהורים נלמד איך להכניס משחקיות והנאה לכל בילוי משפחתי, בהכרח נעזור לילד שלנו בפיתוח מיומנויות טובות יותר בהווה ובעתיד.
הצעות לפעילויות משותפות בחוף הים
אם למרות החזרה לשגרה העמוסה לא התעצלתם והצלחתם לארוז את עצמכם ואת הילדים לים, יש לא מעט פעילויות שאפשר ליהנות מהן ביחד, מלבד הכניסה למים הקרירים והמרעננים.
התחפרות בחול – להתחפר עם הבהונות בתוך החול, להתחפר עם העקב, עם שולי כף הרגל, עם כל כף הרגל, שוליים חיצוניים ופנימיים של הרגל ובסוף להכניס את כל כף הרגל. יש פידבק מקסים במשחק הזה כי רואים את הצורה שנשארת, ההטבעה של כף הרגל בחול.
העפת חול – לשים חול על גב כף הרגל של הפעוט בעמידה ולהעיף אותו קדימה. יוצרים גבעה של חול על החלק הגבי ומעיפים באויר. משחק זה תורם לפיתוח שיווי משקל ולתיאום ויזואלי מוטורי, מעצם מעקב העיניים אחר תנועת הרגל. חשוב לעשות את זה גם עם הרגל השנייה.
ציור בחול – לצייר מעגל או צורות אחרות בחול ולקפוץ פנימה והחוצה. במידה והפעוט מתעניין בצורות ניתן לצייר משולש, ריבוע ולקפוץ בין הצורות. בהתחלה חזיתית עם הפנים כשאנחנו רואים לאן קופצים והשלב הבא יהיה לקפוץ אחורה, לרוץ מסביב לצורות וביניהן בסללום. כך מפתחים התמצאות במרחב.
ים יבשה – לתת יד וללמד את הקפיצה קדימה ולאחר מכן לעזוב וכמובן, לקפוץ גם אחורה.
בניית מגדלים – לבנות בחול מגדלים או גבעות ולקשט על ידי צדפים ו/או בנייה באבנים, רוג'ום. האחיזה של הצדפים מכונה אחיזת פינצטה. הבנייה בשילוב צדפים ואבנים מאפשרת לבחון מה קורה מבחינת שיווי משקל – מה כדאי לשים למעלה ומה למטה.
אופציה נוספת לקישוט היא לאסוף חול רטוב ולתת לו לנזול על המגדל שבנינו. בנוסף, ניתן לגרוף חול רטוב עם האצבעות כדי לקשט מסביב למגדל. פעולת הגריפה ואחיזת הפינצטה חשובות מאוד לפיתוח מיומנויות מוטוריקה עדינה.
חפירת מנהרה או בריכה – הידיים חופרות אבל כל הגוף משתתף. חשוב ללמד את הפעוט לעמוד על הברכיים ולחפור עם הידיים. זה מחזיר אותם לשלב של זחילה, מפעיל את כל הגוף ומחזק אותו. אחר כך אפשר לשבת בפנים או למלא מים.
בנייה ופירוק – הבנייה מובילה לתוצאה מוחשית שהפעוט יכול לראות וליהנות מההישג. העשייה המשותפת טומנת בחובה למידה חברתית משמעותית, אני משתף פעולה, לומד מהי הדדיות, מתקשר ומתחלק בחול ובכלים. בבנייה ופירוק קיים אלמנט רגשי מאוד חשוב – אני לא נאחז מידי בדברים. זה מלמד את הפעוט לשחרר ולבנות מחדש כחלק מהמשחק. מדובר בכישורים חיוניים גם בבגרות, לדעת להיפרד מהמגדל, להרוס וליצור חדש.
כמו כל דבר חדש, כשהילד מתחיל לשחק בחול בפעמים הראשונות ההורה מעורב ולאט לאט הילד לומד לשחק לבד. הנוכחות שלכם קריטית – גם לזיכרון הרגשי החיובי שמתלווה למשחק בחול וגם אחר כך, כשהילד משחק לבד.
שימו לב: כל המשחקים התנועתיים שהצענו כאן צריכים להיות בהתחשב בגיל וביכולות של הילד, לטובת יצירת חוויית הצלחה.
אפשר להביא את החול גם אליכם הביתה!
יש ילדים עם רגישות חושית ובמקרים כאלו השהות בחוף הים עשויה להיות מאתגרת עבורם. לכן, מומלץ לחשוף באופן הדרגתי כדי להנגיש את החול. אם רוצים ניתן להתחיל בקטן, בחול בגן השעשועים או אפילו להביא מעט חול אליכם הביתה, לחצר, בתוך תיבה.
רצוי לבדוק תגובה למרקמים שונים של החול. אם קיימת התנגדות לחול היבש, ניתן להרטיב קצת את החול ולתת לפעוט לחוש מרקם שונה. יכול להיות שבחול רטוב יהיה לו נעים יותר לשחק – לשים רק את כפות הרגליים או הידיים, לעמוד בתוך החול כשכל משקל הגוף על הידיים והן שוקעות עמוק יותר, לצייר עם חול על דבק פלסטי וכך הלאה.
בכל מקרה, אנו דוגלים בגישה לפיה עלינו לוודא שאנחנו לא מאיצים ודוחקים בילד ולהקפיד על חשיפה קשובה, תוך משחק מהנה לכל המשפחה.
בילויים מהנים לכל המשפחה והתפתחות טובה ונעימה.
התפתחות תינוקות וילדים מעיינת אתכם?
כדאי שתדעו יותר על הקורס שלנו להכשרת מדריכים לליווי התפתחותי!